Покрив за цял живот

Животът в мансарда – мечта или кошмар?
15/04/2020
Стъпките към съвременна и функционална фасада
03/07/2020
Животът в мансарда – мечта или кошмар?
15/04/2020
Стъпките към съвременна и функционална фасада
03/07/2020

Мокрите петна по тавана, кондензационните капки, появата на мухъл като резултат и увеличените топлинни загуби са само част от дългия списък с проблеми, които често са причинени от неправилното изграждане на плоски покриви. За направата на устойчив и енергийно ефективен покрив трябва внимателно да се обмисли неговото изпълнение, въпреки че това понякога може да доведе до различен подход към строителството.

При всички конструкции, които са изложени на слънчева светлина, температурни колебания, вода или механични повреди, трябва да се спазва едно правило: те трябва да бъдат изградени  по начин и с материали, които да осигуряват конструкцията да издържи на всички атмосферни заплахи.

Звучи просто.

Ние трябва да проектиране и да изградим сградата по същия начин, по който планираме и избиране нашите дрехи. Те трябва да са подходящи за времето и сезона, например предпазваме се от дъжда с чадър или дъждобран и носим леки летни дрехи през лятото. Една сграда, включително нейният покрив, може да бъде „облечена“ само веднъж. Затова трябва да я обгърнем в слоеве и да изберем метод, който ще я защитава винаги от всички метеорологични условия.

“Хидроизолацията е като кожата. Ако я оставим незащитена и изложена на слънцето твърде дълго, тя никога няма да се възстанови.”

За съжаление, в реалния живот откриваме различни възможности за постигане на устойчивост. Разглеждайки, например, класическия начин за изграждане на плосък покрив, ще видим, че хидроизолацията остава незащитена. Може да открием, че сградата е предпазена от атмосферна влага. Забелязваме, че поради постоянното излагане на температурни промени и механични фактори, като градушка и UV-лъчи, материалът се износва по-бързо и накрая се напуква. За съжаление, ремонтът, различен от частично застъпване с вече втвърдената и нееластична хидроизолация, обикновено влошава нещата.

Обърнат покрив за издръжливост и допълнително – безплатни квадратни метри

Усърдното планиране на изграждането на покрива е единственият начин да защитите сградата си от външните фактори, както и себе си от притесненията за постоянен ремонт. Вие искате вашият покрив да не позволява навлизането на вода и в същото време да ви предпазва от летните горещини и зимните студове. Затова трябва освен хидроизолацията, внимателно да обмислите монтирането на подходяща топлоизолация.

Дълготрайна хидроизолация  = дълготраен покрив

Издръжливостта на покрива се постига чрез защита на хидроизолацията от уврежданията на утравиолетовите лъчи и температурните промени, тъй като те ускоряват стареенето и правят хидроизолацията крехка. Специалната топлоизолацията от екструдиран полистирен, която не абсорбира вода и запазва своята изолационна способност дори при валежи и постоянна влажност, е добър избор.

Тя се действа като защита с пяна, докато има достатъчна носимоспособност да издържи на ходене, шофиране или напреженията от други товари (схема или чертеж на повърхността на покрива).

Покривите, изградени съгласно тези изисквания, се използват често при големи сгради, където инвеститорите не могат да си позволят огромните разходи за ремонт след няколко години. В по-малките сгради, за съжаление, невежеството все още е причината за монтирането на хидроизолацията по стария рисков начин.

“Обърнатият покрив може да удължи експлоатационния живот на вашия плосък покрив за няколко човешки живота без да се притеснявате от външните влияния.”

Описаният метод за постигане на трайна хидроизолационна способност в конструкцията се нарича обърнат покрив. Той предотвратява ненужно бързото износване на хидроизолационния материал поради наличието на външни въздействия.  По този начин, хидроизолацията може да остане гъвкава за дълъг период от време, а понякога експлоатационния ѝ живот може да е колкото този на сградата.

Топлоизолацията – пътят към сградите с нулево потребление на енергия

Проектирането на плоски покриви, съгласно регламента на предстоящото законодателство на ЕС, се фокусира върху изграждането на устойчиви и енергийно ефективни решения. Всички сгради, построени след 2018г, трябва да спазват директивите на ЕС и да отговарят на предписаните стандарти за почти нулево енергийно потребление. След 2020г. същият регламент ще се прилага за всички новоизградени съоръжения, както и за реконструкциите на сградите.

Обърнатият покрив, следователно, е просто решение за всички сгради, а той е и особено подходящ за сгради с ниско потребление на енергия. Инвеститорите в сгради с плоски покриви могат да се възползват от две предимства на техните нови конструкции – да имат устойчив и гъвкав покрив  и да получат допълнителна жилищна площ без допълнителни разходи. Също така непротичащите покриви могат да се ремонтират без да се достига до съществуващата конструкция, използвайки добре обмислените начини за създаване на устойчиво енергийно ефективно и, не на последно място, ново полезно пространство, като по този начин се повишава дългосрочно качеството на живот вътре.

А вие? Планирате ли да построите нова къща или искате ли да подобрите качеството на живот под съществуващия ви плосък покрив? Ние достигнахме до няколко полезни съвети за ново строителство и за реконструкция на плоски покриви.

Експертен съвет: Как да построим зелен покрив?

Особено в градовете, зелените покриви са много популярни. Те спомагат за намаляване на екологичните проблеми и осигуряват по-добра атмосфера. Ако искате да превърнете плоския си покрив в зелен, трябва да осигурите добър дренаж и да предпазите хидроизолацията си от уврежданията от корените на растенията. При изграждането на плосък покрив не забравяйте да вземете под внимание и допълнителното натоварване, дължащо  се на почвата и водата, която по-късно ще се абсорбира в нея.