Стъпките към съвременна и функционална фасада

Покрив за цял живот
08/05/2020
Нов завод за каменна вата
ФИБРАН България придоби РОК7
06/01/2022
Покрив за цял живот
08/05/2020
Нов завод за каменна вата
ФИБРАН България придоби РОК7
06/01/2022

Новите технологии и иновациите в материалите създадоха нужда за по-различен подход към обвивките на нашите сгради – фасадите и дадоха път на големи промени в строителството. Те стават все по-дръзки по отношение на визия си и са натоварени с все по-висока естетическа стойност. Проектирайки дома на мечтите си, ние разкрасяваме фасадите си със стъкло, камък и дърво, както и с различни цветови решения. Въпреки това, обликът на сградата има малко допирни точки с доброто качество на обитаване на вътрешните пространства, особено ако използваните материали не допринасят за задоволителното функциониране на сградата.

Какво можем да направим, за да избегнем евентуални грешки?

Нека вземем за пример окачена стъклена фасада. Стъклото предлага отлични качества по отношение на ослънчаването на интериорните пространства. Също така осигурява добра защита срещу дъжд и вятър. От друга страна, окачените стъклени фасади не разполагат с достатъчно добра топлоизолация за поддръжката на желаната от нас температура, било то ниска или висока. Точно обратното – те водят до температурни крайности, които оказват сериозно влияние върху комфорта на обитаване.

Какво означава това?

Нека отговорим с по-прости думи – нито боята, нито остъкляването и облицовките са топлоизолационни материали. Без значение, че завършваме сградата с допълнителен слой, той не оказва автоматично голямо влияние върху качеството на обитаване. Можем да сравним ефекта му с това да носим зимно яке през лятото или да се разхождаме в снега по тениска. Облицовъчните елементи не могат да бъдат автоматично считани за топлоизолатори. Да, те подобряват визията на нашия дом, но ако не са защитени, не допринасят за по-доброто качество на неговата вътрешност.

Проектирането на фасадата не е въпрос само на нейната визия. Трябва да я третираме като система, която да ни защити от външните условия. Ако искаме да избегнем появата на така наречените „топлинни мостове“ (пробиви във фасадната топлоизолация), е изключително важно всеки елемент от сградната обвивка да бъде изпълнен с коректния детайл.

Обикновено те се асоциират с по-старите сгради, които най-често са строени без топлоизолация. Топлинните мостове обаче могат да създадат дори по-големи проблеми в по-новите съоръжения. Дори и ако домът ни е в общи линии добре изолиран, топлинните мостове могат да се появят вследствие на лошо проектиране или зле изпълнени детайли, което води до по-ниска енергийна ефективност. Те също така могат да допринесат за по-лоши условия на обитаване. Това е така, защото те водят до изстудяване на вътрешните повърхности при пробива на топлоизолацията. Въздушната влага от своя страна кондензира върху тях и позволява появата на мухъл. Същото важи най-силно за сгради с въздухонепроницаеми прозорци (каквито са съвременните PVC дограми), които нямат проектна или естествена вентилация.

Стъпките към перфектната фасада

В наши дни е трудно да си представим фасада без топлоизолация. Особено когато глобалните тенденции в съвременното строителство са насочени към изграждането на устойчиви, енергийно ефективни сгради. Ако ремонтът на фасадата Ви не е възможен поради финансови или естетически съображения – недвижимо културно наследство или пък несъгласни съседи, частично решение би било полагането на вътрешна топлоизолация. Така ще се подобри енергийната ефективност на сградата, но ще трябва да се вземе предвид, че това би намалило площта на помещенията.

Ако планирате да реконструирате фасадата си или да построите нова сграда, е хубаво да обмислите всички възможни алтернативи. Максимална финансова ефективност и висок стандарт на обитаване могат да бъдат постигнат само с висококачествени топлоизолационни материали. Когато това условие е изпълнено, можете да завършите фасадата на сградата си с каквото и да е покритие – било то мазилка или каменна облицовка, което да допринесе за естетическите й качества.

В някои случаи, облицованите с камък фасади са отражение на местното културно наследство. У нас много примери на изградени изцяло от камък сгради могат да се намерят в планинските райони, особено в Родопите, известни с красотата на архитектурния и природния си ландшафт. И все пак, изграждането на каменна фасада не е толкова просто колкото изпълнението на екстериорна мазилка. Това важи с най-голяма сила при реставрацията на стари каменни къщи, когато търсим постигане на съвременни изисквания за топлоизолация. Тук можете да прочетете повече информация за това как правилно да съчетаете каменната фасада с качествена топлоизолационна система.