Friday 10 July 2020  
   

Скатен покрив с дървена конструкция
Print

Най-висока топлоизолационна ефективност при скатните покриви може да се постигне с комбинация от изолационни материали, които се избират спрямо дадените изисквания. 

Скатният покрив се изолира между елементите на покривната конструкция (наклонени покривни греди/ребра, столици, връзки…) с гъвкава топлоизолация, напр. минерална вата. Изолационната вата плътно попълва кухините на твърдата покривна конструкция, елиминирайки по този начин образуването на допълнителни топлинни мостове.

За допълнителна изолация над или под ребрата можем да направим своя избор между изолационните плочи от вата, корк или полистирен. Когато изолираме с вата, е необходимо изграждането на допълнителна товароносеща конструкция от двете страни (вътрешната и външната) на съществуващата покривна конструкция. Единствено при приложение на компактна каменна вата с висока якост на натиск като допълнителна изолация над ребрата, тази допълнителна конструкция не се изисква. С приложението на топлоизолационните плочи FIBRANxps се избягват разходите за допълнителна конструкция.

Вътрешна изолация на скатен покрив Таванското помещение като жилищно пространство допълнително се топлоизолира с плочи FIBRANxps ETICS, от вътрешната страна на покрива. Повърхността на поставените ETICS плочи се покрива с ETICS фасадна система, но вместо завършващите фасадни слоеве, се нанася вътрешна мазилка или изравняващ финишен слой, ако целта е гладка повърхност на тавана.
В този случай, или при приложението на комбинация от изолационни материали, не се изисква поставянето на пароизолационна бариера, но от външната страна на топлоизолацията се поставя хидроизолационна паропропусклива мембрана.

Топлоизолацията FIBRANxps ETICS може да се облицова с гипскартон или дървена ламперия. Този тип решение е подходящо както за нови сгради, така и за ремонт и саниране на тавани на съществуващи тавански помещения.

Външна изолация на скатен покрив
Дългите топлоизолационни плочи FIBRANxps MAESTRO се закрепват директно върху ребрата или върху дъсчената обшивка на покривната повърхност, заедно с поставянето на допълнителната дъсчена обшивка или подкеремидената конструкция (скара), която осигурява вентилацията на покрива.
Вследствие на възможните повреди на покривните керемиди и навлизането на дъждовна вода през местата на свързване между керемидите в условията на вятър, препоръчително е поставянето на хидроизолационна паропропусклива мембрана върху дъсчената обшивка.

Дългите топлоизолационни плочи FIBRANxps MAESTRO могат да бъдат произведени с оформяне на страничните ръбове с профил  D за по-лесен монтаж. Такова оформяне на страничните ръбове предотвратява появата на топлинни мостове. Еднослойното поставяне на топлоизолационните плочи е достатъчно.

Благодарение на изключителната товароносимост на изолационните плочи, допълнителна товароносеща покривна конструкция не е нужна. Същите принципи важат и при топлоизолацията на скатен покрив с видими ребра.

Бележка:

В случай на комбинирана изолация, в която е предвидена и минерална вата, трябва да се осигури балансирана влаго- и паропропускливост на цялата конструкция, посредством поставянето на пароизолационна бариера. Най-честите решения са показани в техническите детайли.

- Покривни плочи/керемиди, залепени върху топлоизолацията

Покривните керемиди могат да бъдат залепени директно върху топлоизолационните плочи FIBRANxps 300 CT (FIBRANxps FABRIC HT). Подходящо оформените повърхности на плочите осигуряват отлична адхезия. Лепилно-шпакловъчна смес или полиуретаново лепило се поставя на ленти с цел да се осигури продължителна вентилация под покривните плочи. Препоръчително е такава покривна вентилация да се осигури, за да се избегне пренагряване на покрива и да се предотврати образуването на конденз под покривните плочи, който би имал отрицателен ефект върху издръжливостта на покрива.

В този случай подкеремиденият слой (хидроизолационен) се поставя директно върху дървената покривна конструкция.

Бележка:

Това покривно приложение не е характерно за климатичните условия в България.

В случай на комбинирана изолация, в която е предвидена и минерална вата, трябва да се осигури балансирана влаго- и паропропускливост на цялата конструкция, посредством поставянето на пароизолационна бариера. Индивидуални решения са показани в технически детайли.Latest News... (Read all the news)

  03/02/2015  20 ГОДИНИ FIBRANxps

Продукти

Информация

Технически съпорт

Галерия снимки


Copyright © 2011 Fibran Designed & Developed by Tessera