Какво трябва да знаем за строителството на плосък покрив?

Топла дреха за Вашият Дом
02/04/2020

Преди плоските покриви се асоциираха с редовни течове и некачествено изпълнение. Днес, те набират все повече популярност не само сред ползвателите, но и сред инвеститорите. Доказани като силно устойчиви на климатичните условия, плоските покриви вече се смятат за добра алтернатива на скатните. Когато те са правилно проектирани, професионално изградени и редовно поддържани, те могат да бъдат и устойчиви. Какво всъщност прави един плосък покрив добър и кои са факторите, които трябва да вземем предвид при неговото строителство, за да ни служи той добре?

Отводняване и защита от загуба на енергия

Най-важната функция на покрива е да отвежда правилно атмосферните води. Затова плоските покриви, противно на тяхното име, не са съвсем равни. Те имат малък наклон, който позволява отлично отводняване и предотвратява задържането на вода. В миналото, наклоните на плоските покриви често са се изграждали с лек бетон. Нуждата за по-високи жилищни стандарти и строителството на сгради в съответствие със стандартите за енергийна ефективност обаче променят това.

Бетонът за наклон вече не може да се съревновава с материалите, произвеждани за изграждането на енергийно ефективни жилища, тъй като голяма част от енергията се губи в този слой. При големи покривни площи той става твърде дебел и тежък, затова в практиката вече се заменя с топлоизолационни плочи за наклон. Освен че имат голяма носимоспособност, те имат и допълнителни плюсове, допринасящи за сграда с минимален разход на енергия. Тъй като са направени от издръжлив и лек топлоизолационен материал, те не само увеличават енергийно-ефективните качества на покрива, но и осигуряват по-доброто му отводняване. Това е така, защото наклонът може да бъде свободно повишаван, без да добавя значително тегло върху носещата конструкция, което не би могло да се постигне с бетон за наклон.

Трайност на плоските покриви

При строителството на сгради енергийната ефективност не е единственият важен критерий. Голямо внимание се отделя и на тяхната устойчивост. Същото се отнася и за покривните конструкции.

Какво прави покрива устойчив?

 

Малко инвеститори са наясно с факта, че трайността на плоския покрив, която би трябвало да отговаря на тази на сградата, зависи в голяма степен от превенцията на течове чрез правилно хидроизолиране.

Със сигурност много пъти сме чували оплаквания от течовете по плоски покриви, дори е възможно наш близък да ни е отказал от решението с плосък покрив заради лош опит. Това е особено често срещан проблем в панелните многофамилни жилищни сгради у нас, където покривите не са добре поддържани.

В интерес на истината устойчивостта на плоските покриви дълго време е била поставяна под въпрос, основно защото хидроизолацията върху тях е била оставяна без защита. Вследствие на това тя е в директен контакт с климатичните фактори – горещина, замръзване, градушка и слънчева радиация. Те я износват много по-бързо и така тя става все по-втвърдена и крехка, а натоварване като ходене я пропуква.

Защо да повтаряме старите грешки? Ако възнамеряваме да изградим или ремонтираме плосък покрив, трябва да следим и настояване за неговото правилно изпълнение, така че той да стане устойчив. Само с такива мерки можем да предотвратим още една грижа на нашите деца, бъдещите ползватели – постоянно течащ покрив.

Вече съществува лесно и работещо решение, наречено „обърнат“ покрив. В този случай хидроизолацията се поставя под здрав и неабсорбиращ водата слой от топлоизолация, която да предотврати ранното й влошаване.

 

Ново пространство под звездите

В строителството на нови сгради и използването на недвижимите имоти не трябва да игнорираме бързо променящите се тенденции в начина на живот. В гъсто населените градове става все по-честа практика допълнителните квадратни метри на покривите да бъдат усвоявани. Това се оказва добра инвестиция в по-високото качество на обитаване. Тези покривни тераси също така увеличават и пазарната стойност на нашия имот. Пространството, изпълнено с обърнат плосък покрив може лесно да бъде приспособено към всякаква функция. Може би градина или място за детска игра?

Искате да разберете нашите предложения как да се възползвате най-добре от обърнатия плосък покрив? Свържете се с нас : fibran@fibran.bg