Животът в мансарда – мечта или кошмар?

Топла дреха за Вашият Дом
02/04/2020
Покрив за цял живот
08/05/2020
Топла дреха за Вашият Дом
02/04/2020
Покрив за цял живот
08/05/2020

Превръщането на подпокривно пространство в уютна жилищна площ е отличен начин за уголемяване на дома на едно нарастващо семейство. То може да бъде и добра възможност за намаляване на разходите за отопление в дългосрочен план.

Ако вече разполагате с мансарден апартамент или къща с все още неусвоен таван, можете да се съгласите, че подпокривните апартаменти са едни от най-красивите жилищни пространства. За съжаление, те често могат да се окажат и най-неприятните, особено ако не са достатъчно добре изолирани. В такъв случай усещането за нисък комфорт идва бързо. През зимата става невъзможно да отоплите пространството, а през лятото температурата под покрива е значително по-висока от тази на долните етажи. На всичкото отгоре във ветровито време топлината на въздуха започва да се променя светкавично. Дори и без да следим консумацията си на енергия забелязваме, че голяма част от нея се губи.

Знаете ли, че заради липсата на адекватна топлоизолация на покрива бихте изхабили около 30% от генерираната топлина? Това означава, че разходите Ви за отопление стават осезаемо по-високи.

Каква е причината за това? Отговорът е прост. Поради голямата си площ, скатните покриви имат много по-голям контакт с външната температура. Тъй като се състоят от много слоеве с различни материали, те често стават жертва на проблеми. Ако не са включени всички необходими слоеве или пък ако изпълнението е некачествено, мансардите ще се пренагряват през лятото, а през зимата ще изстиват много по-бързо от останалите помещения.

Ако конструкцията на скатния ни покрив представлява стоманобетонна плоча, а ние я изолираме от вътрешната страна, било то отдолу или отстрани, тя ще действа като допълнителен затоплящ елемент през лятото и като охлаждащо тяло през зимата. Това е така, защото в студените месеци тя охлажда стените и подовата плоча посредством образуваните топлинни мостове, а по време на горещините не позволява на топлината да се излъчва навън.

Не само некачественото изпълнение може да се окаже причина за пробиви в топлоизолацията. На таваните често срещаме и други „обитатели“ като мишки и белки. Използвайки топлоизолацията от минерална вата за свое удобно леговище, те могат да направят много повреди, които образуват топлинни мостове. Това може да доведе до силно понижена енергийна ефективност. Затова е хубаво да проучим добре подпокривното пространство преди да го превърнем в жилищно.

Ролята на топлоизолацията в постигането на висок комфорт в мансардния апартамент

Ако планирате да превърнете неизползваемия си таван в жилищно пространство или просто търсите начини за неговото обновяване, е подходящо да обърнете внимание на един прост съвет. Никога не подценявайте ключовата роля на качественото и надеждно изпълнение.

Вероятно не бихте желали да използвате климатици, за да охлаждате вече горещите помещения още през ранните дни на лятото. Още по-малко бихте искали да увеличавате термостата до максимална степен през зимата, защото не можете да затоплите жилището до комфортна температура. Именно затова скатните покриви изискват подходящ слой от топлоизолация. Нека си я представим като одеяло, с което се завиваме. Когато е върху нас, то ни затопля, но повдигайки го, веднага усещаме студеният въздух, промъкващ се между него и тялото ни. Имаме същото усещане, когато сме лагерували на открито. Усещаме студа дори и при най-лекия бриз и съжаляваме, че не сме избрали ветроупорен материал или спален чувал. Поведението на сградите не е много по-различно. Ако покривът не е коректно защитен, топлината ще протича бързо и в двете посоки, а пространството под него ще се загрява или ще изстива много по-бързо от очакваното.

4 прости стъпки за превръщането на покрива в уютен апартамент

Ремонтът на покрива може да бъде извършен по няколко начина. За да изберем най-подходящия за нас, трябва да си отговорим на няколко въпроса:

  • Включени ли са всички необходими защитни слоеве?
  • Каква е дебелината на всеки един от тях?
  • Коректна ли е тяхната подредба?
  • Подходящи ли са избраните материали и методът, и планирано ли е достатъчно добре изпълнението?

Необходимите мерки се изпълняват в зависимост от състоянието на покрива. Ако се налага основен ремонт, трябва да се спазват правилата касаещи новото строителство. Ако обаче покривното покритие не е износено и все още предлага достатъчно добра защита срещу външните условия, можем да изолираме само вътрешните пространства, за да спестим по-големи строителни дейности.

Когато топлоизолационните плоскости се монтират върху съществуващите вътрешни стени, имаме възможност да извършим поетапен ремонт. Това е особено полезно когато обновяваме пространства, които обитаваме в момента. Също така, когато ремонтните дейности се извършват вътре не сме ограничени от климатичните условия.

Вътрешната топлоизолация е работещо решение. Удобно и с понижени разходи за ремонт бихме могли значително да повишим комфорта на обитаване на мансардата. По този начин таванът може да бъде превърнат в жилищно пространство с еднаква енергийна ефективност като тази на топлоизолираните по-ниски етажи. Така не само ще понижим разходите си за отопление, но и ще се доближим още повече до мечтаната ни уютна мансарда.